Dashboards, Portals en Websites

De basis voor een aansprekend dashboard, portal of website

Voor het bouwen van dashboards, portals en websites wordt Joomla!, een Content Management Systeem (CMS), gebruikt. De belangrijkste redenen om voor Joomla! te kiezen zijn:

  • het is een heel robuust en flexibel platform om websites op te ontwikkelen;
  • het is voor de gebruiker eenvoudig, om zonder technische kennis zelf de site te onderhouden;
  • het is een heel veilig CMS;
  • er zit een grote (support)community achter;

Om een dashboard, portal of website te maken doorlopen we samen de onderstaande stappen.

Stap 1: Inventarisatie eisen, wensen en keuzes

In deze stap worden de randvoorwaarden en uitgangspunten vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de doelstellingen voor de site en de doelgroepen, maar ook aan de (menu)structuur en de huisstijl elementen die terug moeten komen zoals logo, kleur en lettertypes.

Tevens wordt er een keuze gemaakt voor de naam van de website of portal (de domeinnaam). De domeinnaam wordt geregistreerd en ook bijbehorende e-mail adressen worden voorbereid. Hiertoe is een zogenaamde hosting provider nodig. Je wordt geholpen met het maken van een keuze voor het meest optimale hosting pakket voor jouw situatie. Daarnaast wordt je geholpen met het instellen van de e-mail voor de nieuwe website en de indien nodig de instellingen voor Google MyBusiness.

Stap 2: Ontwerp van de site

Voor er gebouwd gaat worden, wordt er een ontwerp gemaakt. Afhankelijk van de website krijg je een ontwerp voor een homepage en een vervolgpagina. Alle andere pagina’s zijn afgeleiden hiervan en worden tijdens het bouwen in dezelfde stijl opgemaakt. Belangrijk is dat de website zich aanpast op een mobiel en tablet. Hier wordt tijdens het ontwerp dan ook al rekening mee gehouden.

Meestal kunnen standaard templates gebruikt worden. Deze geven al snel een mooi resultaat en een eerste indruk hoe de site er uit zal gaan zien.

Stap 3: Bouwen van de site

Jouw website wordt in een testomgeving online gebouwd. Tijdens de bouw wordt het CMS geïnstalleerd en geconfigureerd. De content wordt geplaatst en de template geprogrammeerd. Als de bouw bijna klaar is krijg je een link zodat je mee kan kijken. We kunnen dan samen de website finetunen zodat deze helemaal naar wens is. Als de site goed getest is in verschillende browsers en op diverse apparaten wordt de site live gezet.

Desgewenst kan er ook een Google MyBusiness pagina aangemaakt worden die gelinkt wordt met jouw website zodat potentiele klanten jouw website makkelijker kunnen vinden.

Stap 4: Site actief maken

Als de site dan live staat wordt ook Google geïnformeerd over het bestaan van jouw site, zodat je makkelijker gevonden wordt. Desgewenst wordt de site gekoppeld met Google Analytics zodat er statistieken bijgehouden kunnen worden.

Als je gekozen hebt voor de Google MyBusiness optie kun zelf ook de gegevens daar aanvullen.

Daarna is het aan jou om de wereld te vertellen van de prachtige nieuwe website!

Tot slot krijg je een persoonlijke instructie voor het beheren van je website.

Stap 5. Onderhoudscontract

Als de website eenmaal draait moet hij onderhouden worden. Net als voor Windows komen er voor het CMS en de extensies die gebruikt worden regelmatig updates uit. Deze zorgen ervoor dat de website veilig blijft én dat deze blijft functioneren met nieuwe standaarden en technieken. Alle websites die worden ontwikkeld worden dan ook geleverd met een onderhoudscontract.

Met dit onderhoudscontract wordt er zorg voor gedragen dat updates, binnen een serie van Joomla! tijdig geïnstalleerd worden. Zowel van Joomla! zelf als van de extensies die op jouw site zijn geïnstalleerd. Daarnaast wordt er voor gezorgd dat, mocht de site toch gehackt worden, dit zonder extra kosten voor je wordt opgelost.

  • Maandelijks updaten van Joomla! & extensies;Voor iedere update wordt een back-up gemaakt. Mocht er dan iets mis gaan, dan is het zo weer hersteld.
  • Kosteloos oplossen als je website gehackt wordt door de laatste back-up terug te zetten;
  • Maken van back-ups van de site
Support opties

Soms heb je even geen tijd, wil je dingen toevoegen die je zelf niet kan of wil je sparren over een idee voor de site. Ook hierbij kan ik je helpen. Met een ondersteuningsabonnement kan je me gewoon een e-mail sturen en ik zorg dat het binnen 2 werkdagen verwerkt is (mits de werkzaamheden dit toestaan). Wil je liever geen abonnement, dat kan ook. Ook dan kan je mij gewoon mailen. Ik laat je dan weten wanneer het klaar is.

Image

Neem gerust contact met aMultis op!

Wilt u meer informatie over aMultis, of wilt u weten hoe aMultis uw organisatie kan helpen? Vul dan het formulier in en er wordt contact met u opgenomen.

Vul de verplichte velden in.